top of page

BIOGRAFIE

// SYRÈNE

 

Het liefst speelt Aukelien kamermuziek en het meest doet ze dat met het Syrène Saxofoonkwartet.

Syrène is een bevlogen kwartet met hoge ambities. Het motto van Syrène is ‘friszoet & stevig’, oftewel: pittig, met vrouwelijke finesse en zeer begaafd.

Het is de energie, kwaliteit en sterke communicatie op het podium dat ze geliefd maakt bij de luisteraar.

Het kwartet heeft naast alle grote Nederlandse concertpodia vele buitenlandse podia heeft weten te bespelen, zoals in België, Duitsland en Frankrijk en heeft meerdere buitenlandse tournees gemaakt naar o.a. Rusland, Indonesië, Canada, Taiwan & China.

Syrène maakt graag interdisciplinaire projecten zoals te zien was in Der Tod und vier Mädchen en Water Works. 

// TENTOON

 

TenToon is een energiek en veelzijdig ensemble dat bestaat uit tien topmusici. De unieke combinatie van instrumenten biedt een scala aan mogelijkheden voor originele en gevarieerde uitvoeringen, waarbij het theatrale element niet wordt vergeten. Naast de klassieke muziek – waarin zij het meest thuis zijn – storten de musici zich met evenveel plezier en toewijding op jazz en wereldmuziek. Met uiteenlopende voorstellingen laat TenToon het publiek verrast en ontroerd achter.
Traditiegetrouw geeft dit ensemble ieder jaar een nieuwjaarsconcert in de Philharmonie van Haarlem.

// EZELSOORTJES

Een lang gekoesterde wens van Aukelien is uitgekomen: haar luister-, kijk- en fantaseerboek Ezelsoortjes - uitgebracht bij Uitgeverij Blop -verschijnt op 1 juli 2021 in de boekhandel. 

Het doel van dit project is kinderen op een speelse wijze kennis te laten maken met klassieke muziek en anderzijds kinderen te stimuleren om bij de muziek hun eigen verhaaltje te verzinnen.

Het boek is geïllustreerd door Agnes Loonstra en de muziek op de bijgeleverde CD is van de Franse componist Jacques Ibert en wordt gespeeld door Aukelien zelf (saxofoon) en Charlie Bo Meijering (piano). De verhaaltjes die worden verteld om kinderen op gang te helpen met hun fantasie zijn geschreven door Sanne Zweije en ingesproken door onder andere Frank Groothof (Sesamstraat).

Aukelien Kleinpenning (1987) is een veelzijdige klassiek saxofonist die vaak op het podium is te vinden. Ze houdt zich graag bezig met samenwerkingen met verschillende disciplines als moderne dans, poëzie en theater.

Aukelien heeft voor haar Bachelor (cum laude) en Master of Music (Solo Performance) gestudeerd bij Johan van der Linden aan het Utrechts Conservatorium. Bij Willem van Merwijk volgde zij lessen voor haar specialisatie op baritonsaxofoon. Ook studeerde ze aan het Konservatorium Wien Privatuniversität bij Lars MleKusch voor moderne muziek. Na haar studie heeft ze privé-lessen gevolgd bij Arno Bornkamp.

Aukelien heeft met verschillende orkesten saxofoonsolo’s uitgevoerd, waaronder de Rapsodie van Debussy met het Pulcinella Kamerorkest, Hot Sonate van Schulhoff met Utrechts Blazers Ensemble en een nieuw werk van Van Klaveren met het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest. In 2009 speelde Aukelien mee met verschillende projecten van het Nederlands Blazers Ensemble. Op 1 januari 2009 deed ze mee met het Nieuwjaarsconcert van het NBE, dat werd uitgezonden door de VARA en in augustus 2009 speelde ze tijdens de BBC Proms in de Royal Albert Hall in Londen.

Aukelien speelt het liefst kamermuziek met haar vaste ensembles: het Syrène Saxofoonkwartet en het TenToon Ensemble.

 

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft Aukelien een Cultuurfondsbeurs toegekend en deze toewijzing is mogelijk gemaakt door: Dijkstra-Visser Fonds, Ruares Bloemkolk Fonds en Van Raalten Van Klaveren Fonds.

bottom of page